Kriszta alkot

GKK-design

Egész éves terveim

azaz hogyan sokkoljam le saját magam is

2023. január 09. - GKKdesignBlog

Lassan 4 éve költöztünk be a majdnemkészre újított házunkba, és be kell valljam, azóta is 95%on áll. A másfél éve talált munkám mára olyan stabilitást ad az életünkben, hogy újra elkezdhettünk tervezni. Mi jön most? 

 --- HÁZFELÚJÍTÁS 2.0 ---

Amikor megvettük a kockaházunkat, nagyon sokmindenkitől hallottam, hogy "Jajj, mibe vágtatok, egy családi ház sosem lesz készen!" Akkoriban legyintettem, hogy ugyan, mi simán megbírjuk!

Hehe, hát végülis megbírtuk :D

Azt tudni kell, hogy nem akartunk a felujítás miatt plusz hitelt felvenni, így elég korlátozott volt a budget, és emiatt lassan is haladtak a munkálatok. Ami nagyon nagy szerencsénk volt, hogy a kockaház mellett van egy másik épület is a telken. Ez a parasztház jellegű, de téglaépítésű házikó volt a mi megmentőnk: bár elég szerény körülmények között, de tudtunk benne élni, nem kellett albérletre költeni, és mivel az építőlepre tudtunk költözni, a pesti lakásunkat ki tudtuk adni.

Kalandos volt az a pár év, amit felújítással töltöttünk, de nem bántuk meg így utólag sem, hogy így alakult. Lenne valami, amit máshogy csinálnék a mai eszemmel? Persze, nem is kevés, de ugye ezen gondolkodni max a tanulság kedvéért érdemes, a múltat megváltoztatni, átírni nem lehet.

Viszont, amit tanultam belőle:

1) Ha valami átmeneti, akkor az nem azt jelenti, hogy nem is kell vele foglalkozni. Mivel bérből-fizetésből élünk, ezért az átmeneti akár 4-5 évet is jelenthet. Érdemes igenis költeni az átmeneti dolgokra! Pl a mostani átmeneti konyhámhoz vettünk egy rendes konyhapultot, mert összeszedettebbé, rendezettebbé varázsolta az amúgy minden nap használt területet.
   Átmeneti a kanapénk is, ami másfél évig a garázsban pihent, plusz előtte is már használt volt, de vettem rá olyan plédeket, amikkel a látványa kellemesebbé válik. Szívem szerint újrakárpitoztattam volna, de arra a beköltözéskor már nem volt keret

2) Minden hónapban egy adott mennyiségű pénzt lakberendezésre költök. A jó teljesítményért tavaly minden hónapban kaptam bónuszt, ebből olyan lakberendezési dolgokat vettem, amiket általában csak a végén, utolsó simításként vesz meg az ember. Volt, hogy egy csillárt vettem belőle, de volt, hogy új ágyneműre és függönyanyagra költöttem. Kb fél év elteltével tudatosult bennem, hogy mennyire jelentős ez a változás, amit a havi 30-35e ft jelentett. És ha belegondolunk, ez egy évben kb 400e ft, szóval tényleg sokat számít.

3) Előbb tervezni kell, aztán a megvalósításal foglalkozni. A tervezéshez pedig pontos méretek kellenek, szóval szükség lesz egy jó mérőszalagra hozzá, ezen kívül kockás füzetre, vonalzóra, grafitra, és szines tűfilcekre. Vagy, ha valaki a digitális vonalat képviseli, akkor egy tervező programra. Én szeretem rajzolni a dolggokat, így az alaprajzot majd lefénymásolom jópár példányban, és azokban fogok tervezni.
    Előnyt jelent, hogy már élünk a házban, így tudom, hogy mit hogyan csinálunk, milyen útvonalakat járunk be. Pl az előszobát ritkán használjuk, max akkor, ha gyalog indulunk el itthonról, de pl a férjem akkor sem. Viszont a terasz felől meg kialakult egy előszoba rész, ami jelenleg egy fogasból és az alatta kallódó cipőkből áll. Így tudom, hiába lenne ezeknek a helye az előszobában, azt is tudom, hogy a gyakorlatban nem fognak maguktól átvándorolni, ezért majd itt kell nekik kialakítani egy kultúrált tárolási lehetőséget. A könnyebbség az, hogy az előszobába kerülhet majd az évszakos tárolás, pl amikor elmúlik a kabátos időszak, egyszerre mindent átpakolhatunk oda, és a napi használaton kívüli cipőknek is ott majd kényelmes helye lesz.
    Ugyanígy tudom, hogy a gyerek hiába vágyott galériaágyra, semmi szükség rá - jelenleg is plüsstárolóként üzemel, így azt ki lehet majd iktatni, amikor a gyerekszobához érünk.  

Stílus

Az Otthonkommandó egyik videója alapján megdöbbentő felismerésünk volt, hogy nekünk nem a rusztikus skandináv vagy az etno a szívünk csücske, ahogy gondoltuk, hanem bizony a modern afrikai lakberendezés. És itt nem a 90es évek zebramintás takarójára, meg párducmintás párnáira kell gondolni, hanem letisztultságra, meleg árnyalatokra, természetes anyagokra, és fényre!

Csináltam is hozzá egy Pinterest board-ot

 

Helységek

1) Hálószobánk

A gardrób még nincsen bepolcozva. Ide összeraktam egy IKEA gardróbot. 
És akkor sztoritájm: akartam gyorsan csinálni ide egy screenshotot a tervről, ezért megnyitottam az online tervezőben a szekrényt. Tavaly nyáron 340e ft körüli összegért raktam össze, ez most 315e ft volt. Úgyhogy nagyon gyorsan mértünk egyet a Férjjel, ennek következtében keskenyebb lett egy egységgel, módosítottam a belső elrendezéseken, és kijött az alábbi képen látható végeredmény. Nem, így sem volt azért olcsó, de a 340hez képest a 280e ft már sokkal-sokkal jobban hangzik. Úgyhogy meg is rendeltük, és attól függően, mikor hozzák ki, nem is olyan sokára posztot is tudok írni róla. Ami egyetlen bosszúságom van, hogy a drótkosarak hiába vannak a weboldal szerint raktáron, kiszállításra nem elérhetőek - úgyhogy mégiscsak el kell mennünk az IKEÁba. Ami persze nem rossz, legalább mégegyszer átnézzük a konyhabútorokat is...

A terv, és reményeim szerint a valóság is:

A hálóban még két  fontos project az ágyhoz kapcsolódik:
Az egyik az ágytakaró. 
2020 tavaszán meghorgoltam egy Sophie's Universe takarónak a belső részét, de túl kicsi volt a tű, ezért merev lett a végeredmény, és csak 150x150cm-es. Szőnyegnek sajnáltam volna behasználni, ezért úgy döntöttem, veszek vastagabb horgolótűt (legalább 2 centis kellett hozzá), és lebontás után újrahorgolom. Elkezdtem, de még nem látom a végét...  Pedig nagyon jól mutatna, ha készen lenne, és a mérete is pont az ágyunkhoz illene

View this post on Instagram

A post shared by GKK (@gkkdesign)

 

A másik egy fejtámla a falhoz, mert akárhogyan is vigyázunk rá, óhatatlanul hozzáér a fejünk a falhoz, és bizony az meglátszik. Ez keményebb dió lesz, mert a Férjemmel nagyon nem egyezik az ízlésünk, másrészt meg amikor meghallja, hogy "csináljunk" oda valamit, akkor azonnal tudja, hogy azt neki kell megcsinálnia :D és persze nem minden ötletem megvalósításához van kedve...

Kevésbé fontos rész, de nagyon szeretném, ha idén már meglenne, az a szegélyléc. Matt szürkésre pácolt hajópadlónk van, ehhez passzoló szegélylécet szeretnék, leginkább 10-12cm magasat, és természetesen fát.

Van a hálónkban egy fehér fésülködőasztal tükörrel, elsőre jó ötletnek tűnt, hogy bekerült a hálóba, de már nem vagyok benne biztos. Funkcióját teljesen elveszítve lerakóasztal lett, az estimesés mesekönyvek, el nem rakott, de összehajtogatott ruhák és néhány "félkoszos" ruha tornyosul rajta. Jó lenne vagy megszüntetni, vagy pedig máshova átrakni. Szükségem igazából nincs fésülködőasztalra, mert a fürdőben sminkelek, a raszta miatt meg ugye a fésülködés sem a készülődés része :D

 

2) Gyerekszoba

Ezt mindig halogatjuk, lévén a lánygyerek ízlése még eléggé változékony. Ami még tetszik neki egyik nap, az a másikon már ciki. Mivel a galériaágyat ritkán használta (félt, hogy leesik róla), hiába tetszik neki, teljesen kihasználatlan. Meg egyébként is szeret velünk aludni, és ezzel nem tudok vitatkozni... Én sem szeretek egyedül aludni, nem várom el tőle sem. Néha persze kényelmetlen, de ezért vettünk 180cm széles ágyat jópár éve.
Hiába van 2 asztala is, az ebédlőasztalnál, vagy a kanapén ülve tanul, így az egyik asztalát kisajátítottam - oda került a varrógép a gardróbból.
Szóval a gyerekszoba teljes átalakításra vár, és ez még egy akkora fa, amibe félek belevágni a kisbaltámat. De muszáj lesz, mert nemsokára jönnek a tinédzser évek, amikor már ő akar külövonulni, és akkor az én hobbizós részlegemet is költöztetni kell majd valahova... Ezt a részét amíg lehet, húzni fogom, és a gyereket mindenképp bevonom majd a tervezésbe. Az elképzelésem az, hogy kialakítunk egy teljesen semleges alapot - világos falak, világos bútorok, és majd a lakástextilekkel, dekorokkal tudja változtatni a stílust, amikor szeretné.

 

3) Mosókonyha

Tavaly beleöntöttünk egy kisebb összeget a mosókonyhába, de a felsőszekrények és a rendszerezés még hátravan, ha az idén nem lesz meg, akkor sincs nagy baj, nem prioritás.

 A jelenlegi állapot:
ImageImage

4) Fürdőszoba

Talán a fürdővel állunk a legjobban, itt a plafont kell csak lefesteni, és a tükör fölé egy lámpát tenni. Persze ez a lámpaválasztás sem egyszerű, mert a fürdő csempéje betonszürke, minden inkább szögletes, mint íves, és csak a tükör kerete ugrik ki a minimalista  környezetből, az ugyanis egy ónszínű barokk keret :D

 

5) Folyosó

A kockaházakra annyira jellemző középső folyosót mi megtartottuk, és itt alakítottuk ki aszámítógépes állomást. Heti 3 napon homeoffice-ból dolgozok, így fontos volt egy kényelmes környezet, aminek a háttere is minden alkalommal vállalható.

Ide került egy könyvespoc is, és mivel esténként szeretek sorozatnézés özben kötni vagy horgolni, a legtöbb fonal is itt halmozódott fel. Ezeknek kéne valami frankó tárolóhely, és azt sem bánnám, ha  a családi könyvtár a kisházból végre átkerülhetne ide -de ehhez hely kell, sok! Azt tudom, hogy a könyvespolcok, amik ide kerülnek, max 20cm mélyek lehetnek. Ennél mélyebb polcra nincs szükség, mert a könyvek előtt csak a kacatokat fogjuk gyűjteni.

 6) Előszoba

Ide nagyon konkrét elképzelésem volt, de aztán jött az ötlet, hogy beépíthetnénk a tetőteret. Oda viszont ésszerű okokból bizony az előszobán át vezet a feljárta, így az előszoba rendezése is teljesen hátra szorult a teendők között...

 

7) Nappali/konyha

A gyerekszoba után ez a második legnagyobb falat - de a gyerekszobával ellentétben itt már a tervek megvannak. Tudom, hogy hova mekkor szekrények kerülnek majd a konyhában. Tudom, hogy hova, mekkora kanapé fog kerülni. Tudom, hogy a tv a falra kerül föl, képekkel/festményekkel lesz körberakva, és amikor nem nézzük (azaz az idejének 80%ban) kandalló fog menni benne. Vagy akvárium...
Tudom, hogy a kis hüllőknek milyen elrendezésű lesz a helye, és azt is tudom, hogy bármilyen stílusú lesz a konyhabútor, az ő bútoruk ugyanabból a típusból lesz összehozva. 
Ami marad: a retro csillárból hekkelt lámpák, és a robbantott téglafalak a hűtő-sütő körött.

 

Nem gondoltam, hogy ez a bejegyzés ennyire hosszúra nyúlik, kicsit sokkolt az előttünk álló tennivalók mennyisége is, ahogy végigolvastam... És akkor az egyéb irányú kézműves és grafikai terveim még szóba sem kerültek... Jáááááj, húzós év lesz ez, azt hiszem :D

Üdv, 2023!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gkk-design.blog.hu/api/trackback/id/tr5618021270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása